Html tábla szegély

Az „HTML tábla szegély” egy fontos és hasznos tulajdonság, amely lehetővé teszi a webfejlesztők számára, hogy testreszabják és szépítik meg a weboldalakon megjelenített táblákat. A táblák egy alapvető elemet alkotnak az internetes tartalom megjelenítésében és elrendezésében. A szegélyek segítségével könnyedén kiemelhetjük a táblák tartalmát, és javíthatjuk az átláthatóságukat. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az HTML tábla szegély tulajdonságait és használatát.

Mi az a tábla szegély?

A tábla szegély (table border) egy olyan HTML tulajdonság, amely meghatározza egy tábla körüli vonalak vagy szegélyek stílusát és vastagságát. Ezek a szegélyek segíthetnek a tábla tartalmának jobb elrendezésében és vizuális megjelenítésében. A szegélyek megváltoztatása lehetővé teszi a webfejlesztők számára, hogy testreszabják a táblák kinézetét és a tartalom jobb megjelenítését.

Hogyan használható a tábla szegély?

A tábla szegély használatához az alábbi HTML kódra van szükség:


<table border="1">
 <tr>
  <td>Cella 1</td>
  <td>Cella 2</td>
 </tr>
 <tr>
  <td>Cella 3</td>
  <td>Cella 4</td>
 </tr>
</table>

A fenti példa egy egyszerű táblát hoz létre egy szegéllyel. Az „border” attribútum értéke meghatározza a szegély vastagságát. A nagyobb érték vastagabb vonalat eredményez. A nulla érték pedig eltávolítja a szegélyt teljesen.

Szegély stílus

A szegélyek stílusát a CSS (Cascading Style Sheets) segítségével tovább testreszabhatjuk. Például:


<style>
 table {
  border-collapse: collapse;
  width: 100%;
 }
th, td {
border: 2px solid black;
padding: 8px;
text-align: left;
}


A fenti CSS szabályok a tábla szegély vastagságát fekete színű vonallá állítják be, és a cellák tartalmát balra igazítják. Az „border-collapse: collapse;” beállítás megakadályozza a cellák közötti felesleges tér megjelenítését.

Hasznos tippek a tábla szegélyekkel

Amikor a tábla szegélyeket használjuk, érdemes néhány alapvető szabályt követni:

 • Azért, hogy a tábla könnyen olvasható legyen, válasszunk kontrasztos színeket a szegélyekhez és a háttérhez.
 • Ne túlzásba a vastag szegélyekkel, mert ez ronthatja a tábla megjelenését.
 • Használjuk a „border-collapse” tulajdonságot a jobb elrendezés érdekében.

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan változtathatom meg a tábla szegély vastagságát?

A tábla szegély vastagságát az „border” attribútum értékének megváltoztatásával lehet módosítani. Minél nagyobb az érték, annál vastagabb lesz a szegély.

Hogyan lehet eltávolítani a tábla szegélyt?

A tábla szegélyét az „border” attribútum értékének beállításával nulla értékre lehet állítani. Például: <table border="0">

Hogyan testreszabhatom a tábla szegély stílusát?

A tábla szegély stílusát CSS segítségével testreszabhatod. Definiálj egy stílusosztályt a táblához vagy használj inline stílusokat a „style” attribútum segítségével.

Van-e más módszer a tábla stílusának testreszabására?

Igen, a tábla stílusának testreszabására más módszerek is léteznek, például a háttérszín, a szövegformázás és a méret beállítása.

Vezi și:

Szerző képe

Ramir

Szólj hozzá!