Az html jelölőnégyzetek használata

Az HTML jelölőnégyzetek (checkbox) sokoldalú elemek, amelyek lehetővé teszik a webfejlesztők számára a felhasználók számára különböző lehetőségek kiválasztását vagy beállítását egy űrlapon vagy egy weboldalon. Ezek az elemek rendkívül hasznosak olyan helyzetekben, amikor felhasználói interakciót szeretnénk lehetővé tenni, például regisztráció során, kiválasztási lehetőségeknél vagy feliratkozásoknál.

Html jelölőnégyzetek létrehozása

Az HTML jelölőnégyzetek létrehozásához a <input> elemet kell használni a type attribútum beállításával "checkbox"-ra. Például:

html


Ez az alapvető kód létrehoz egy jelölőnégyzetet és mellé rendel egy címkét a felhasználó számára, hogy tudja, miért van ott a négyzet.

Jelölőnégyzetek csoportosítása

Ha több jelölőnégyzetet szeretnénk csoportosítani, például egy listában vagy egy űrlapon belül, akkor az alábbiak szerint tehetjük meg:

html

Kedvenc színekEz a kód egy csoportosított jelölőnégyzeteket tartalmazó dobozt hoz létre, és minden jelölőnégyzetet egy címkével társít.

Jelölőnégyzetek ellenőrzése javascript segítségével

Az HTML jelölőnégyzetek állapotát JavaScript segítségével is ellenőrizhetjük. Például, ha egy gomb megnyomásával szeretnénk ellenőrizni, hogy egy jelölőnégyzet be van-e jelölve, használhatjuk a következő kódot:

html
Hogyan lehet alapértelmezett értéket beállítani egy jelölőnégyzetnek?

Az alapértelmezett értéket a checked attribútum beállításával tehetjük meg. Ha például egy jelölőnégyzetet alapértelmezetten kiválasztottként szeretnénk megjeleníteni, akkor az alábbi módon tehetjük meg:

„`html


„`

Hogyan lehet több jelölőnégyzetet csoportosítani egy űrlapon?

Több jelölőnégyzetet egy űrlapon csoportosítani a <fieldset> elem segítségével lehet, amely egy <legend> elemmel van kiegészítve a csoport nevének megadásához. A csoportba tartozó minden jelölőnégyzetet a <label> elemekkel kell ellátni. Íme egy példa:

„`html

Kedvenc állatok„`

Hogyan lehet JavaScript segítségével ellenőrizni, hogy egy jelölőnégyzet be van-e jelölve?

Az egy jelölőnégyzet állapotát JavaScript segítségével a következőképpen ellenőrizhetjük:

„`html
„`

Milyen egyéb jelölőnégyzet típusok léteznek az HTML-ben?

Az HTML-ben többféle jelölőnégyzet típus létezik, például:

  • radio: Egyszerre csak egy lehet kiválasztva egy csoportból.
  • range: Egy csúszka, amely egy érték tartományt reprezentál.
  • color: Egy színválasztó eszköz.

Ezek a jelölőnégyzet típusok különböző feladatokra és használati esetekre alkalmasak.

Vezi și:

Szerző képe

Ramir

Szólj hozzá!